25.10.2018
W dzisiejszych czasach coraz bardziej zwracamy uwagę na to co jemy. |
|
Sushi jest sycące, ale niskokaloryczne. Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii. Mimo to porcja sushi zawierająca ok. 10 kawałków, która nasyci prawie każdego to ok. 450- 600 kalorii. To znacznie zdrowsze niż 200 gramowy stek. Należy oczywiście, jak zawsze, uważać z ilością jedzenia.
Produkty używane do przygotowania sushi są niezwykle zdrowe. Przede wszystkim dlatego, że owoce morza i ryby zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które występują w tłustych rybach takich jak łosoś, makrela, seriola, ale również tuńczyk czy kraby. Ich działanie polega na wspomaganiu pracy mózgu i układu krążenia, zapobieganiu zawałowi i rozwojowi miażdżycy poprzez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, przeciwdziałaniu zakrzepom, normalizowaniu ciśnienia krwi,spowalnianiu starzenia się organizmu, mają też działanie antydepresyjne i przeciwzapalne. Hamują również procesy nowotworowe. Jak widzicie, same zalety! |
|
Białko ryb w sushi jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne ze względu na niską zawartość tkanki łącznej. Tauryna, aminokwas występujący np. w mięsie krabów czy krewetkach, stabilizuje ciśnienie krwi. Ma również działanie przeciwmiażdżycowe.
Znajdziemy ją we wszystkich rybach i owocach morza. Poprawia wzrok, zapobiega jego zmęczeniu i powstrzymuje proces starzenie się oczu. Poprawia również wygląd i sprężystość skóry.
Witaminy z grupy B znajdziemy w nori, ryżu i rybach.
B1- Jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego
B2- Reguluje funkcjonowanie błon śluzowych i nabłonka
B3- Utrzymuje w dobrej kondycji skórę i zapewnia jej ładny koloryt
B6- Koi podrażnienia skóry i pomaga walczyć z trądzikiem, bo reguluje pracę gruczołów łojowych. Jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek, przeciwciał i hormonów. Podnosi odporność organizmu i korzystnie wpływa na układ nerwowy
B12- Uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek oraz materiału genetycznego. Ma duży wpływ na przemiany metaboliczne tłuszczów i węglowodanów, funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega zaburzeniom wzrostu
Witaminę C znajdziemy między innymi w wasabi, warzywach, ale również w zielonej herbacie, którą popijamy w trakcie jedzenia sushi. |
|
A właściwie prowitaminy D2 (zawarte w warzywach) i D3 (zawarte w tłuszczu ryb). Pod wpływem słońca dochodzi do ich przemiany w witaminy D2 i D3, które regulują wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, dbają o prawidłowy stan kości i zębów, wpływają również korzystnie na naszą odporność.
Witamina E zawarta m. in. w rybach chroni serce i układ mięśniowy. |
|
Błonnik zawarty w nori i warzywach, w tym również w marynowanym imbirze, który spożywamy pomiędzy porcjami sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych, ma działanie oczyszczające jelita i zapobiegające nowotworom. Uważa się, że odpowiednia zawartość witamin A, E, C |
|
Jak widzicie sushi jest nie tylko niezwykle smaczne, ale również bardzo zdrowe. Nie bez przyczyny mieszkańcy Japonii, w której sushi jest tak powszechne, są najbardziej długowiecznym narodem. Dieta jest jednym z ich sekretów długiego życia w zdrowiu.
Zachęcamy Was więc do smakowania sushi i picia zielonej herbaty!
Zespół Sushi Baru Plac Unii 1