Jak smakować sushi

20.08.2018


Posługiwanie się nożem i widelcem wymaga pewnej wprawy oraz przestrzegania ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Jedzenie pałeczkami (jap. hashi) również wymaga znajomości savoir vivre. Do dziś w Japonii i na Dalekim Wschodzie chętniej je się sushi palcami. Przed jedzeniem ręce przeciera się wilgotnym gorącym ręcznikiem (jap. oshibori). Wyjątkiem jest sashimi, które zawsze jada się pałeczkami.

Zwyczaj jedzenia pałeczkami pochodzi z kultury Dalekiego Wschodu, czyli między innymi z Chin, Japonii, Korei i Wietnamu. Co ciekawe, na początku w starożytnych Chinach służyły one jedynie do przygotowywania posiłków.

 
           
      
                 
     
      

Pałeczki mogą być wykonane z bardzo wielu różnych materiałów, takich jak: drewno, bambus, porcelana, kość, metal, a nawet złoto lub srebro. Zdarza się pokrycie zdobieniami. Jednorazowe pałeczki, które są najczęściej spotykane, wykonuje się z drewna lub bambusa (jap. waribashi).
Te z metalu z kolei zazwyczaj posiadają karbowane końce, co ułatwia chwytanie potraw. W dawnych czasach cesarze używali pałeczek wykonanych specjalnie dla nich. Wykonanie pary takich pałeczek, ozdobionych rysunkiem owijającego je smoka i lecącego feniksa – symbolami cesarskiej władzy, zajmowało wprawnemu rzemieślnikowi miesiąc.

 

Wytłumaczenie jak jeść pałeczkami, może brzmieć bardzo skomplikowanie dla czytelnika artykułu. Dużo łatwiej porozumiemy się korzystając z poniższych zdjęć:
 

Jedną z pałeczek wkładamy między palec wskazujący, a kciuk. Przytrzymujemy ją palcami serdecznym i środkowym. Pozostaje nieruchoma.


Drugą (ruchomą) umieszczamy równolegle i przytrzymujemy kciukiem i palcem wskazującym.


Górna pałeczka służy do chwytania jedzenia, które opieramy o dolną nieruchomą pałeczkę.


Dobrze, to wszystko?!

Oczywiście na pierwszy rzut oka wydaje się to proste, jednak umiejętność biegłego posługiwania się pałeczkami wymaga wprawy. Warto wiedzieć iż, wygodniej je trzymać w środkowej części. Dodatkowo, pamiętajcie, że nakładając sobie sushi ze wspólnego talerza używamy grubszego tępego końca pałeczek, czyli przeciwnego do tego, który używamy do wkładania sushi do ust.

 

Na pytanie – jak jeść? – odpowiedzieliśmy, pora na drugą stronę medalu. Podobnie jak przy używaniu sztućców, wiele osób potrafi dać prawdziwy „popis” braku dobrego wychowania. smiley  Kluczowe zachowania, których należy unikać, zaczynając od tych najistotniejszych, to:

  • Zabawa, bębnienie, wymachiwanie pałeczkami, oblizywanie ich z sosu, wskazywanie nimi na potrawy lub osoby.

  • Wbijanie pałeczek w jedzenie, w szczególności w ryż. Wbijanie złączonych pałeczek pionowo w miseczkę wypełnioną ryżem według Japończyków przynosi pecha. A to dlatego, że dokładnie w ten sam sposób ustawia się miseczkę z ryżem przy posłaniu, na którym złożone jest ciało podczas ceremonii opłakiwania zmarłego.

  • Brak przerw w jedzeniu potrawy.

  • Przebieranie w jedzeniu np. w poszukiwaniu lepszych kawałków.

  • Podnoszenie jedzenia bez spożywania.

  • Zostawianie pałeczek na misce.

  • Trzymanie pałeczek w zamkniętej pięści przypominające trzymanie noża gotowego do ciosu.

  • Przesuwanie naczyń pałeczkami.

  • Podawanie jedzenia innym z pałeczek do pałeczek jest kojarzone z rytuałem pogrzebowym. Gest ten jest silnie związany z kremacją. Po spaleniu ciała rodzina podaje sobie specjalnymi, długimi pałeczkami niedopalone szczątki i następnie umieszcza je w urnie.
     

Przy okazji, oto kilka informacji dotyczących jedzenia sushi:

  • Imbir żujemy, aby oczyścić kubki smakowe pomiędzy różnymi rodzajami sushi.

  • Popijajmy zieloną herbatę. Ona również oczyszcza podniebienie.
     


 
  • Nie nadużywajmy sosu sojowego.

  • Maczamy tylko część sushi w sosie sojowym, nigdy całe, żeby nie zabić smaku potrawy.

  • Jedząc nigiri zanurzamy je w sosie tak, aby umoczyć tylko rybę, nigdy ryż.
    Alternatywnym sposobem, który poleca Jiro Ono, jest zanurzenie w sosie plasterka marynowanego imbiru (jap. gari) i posmarowanie nim nigiri.

     

 
  • Wasabi ma za zadanie zaostrzyć smak ryby i nie miesza się go z sosem sojowym. Kładziemy odrobinę wasabi i delikatnie rozsmarowujemy je na kawałku sushi. Dopiero teraz zanurzamy sushi w sosie.

  • Jemy cały kawałek sushi na raz, nie dzielimy go na części.

  • Kiedy nie używamy pałeczek, ale nie skończyliśmy jeszcze jeść, odkładamy je na stole na specjalną podpórkę (jap. hashioki). Jeżeli takiej podpórki nie ma składamy kopertę na jednorazowe pałeczki i układamy je na niej jak na podpórce. Tutaj możecie zobaczyć filmik jak to zrobić:
    https://www.youtube.com/watch?v=QMF4s7HkxgI



     

  • Po zakończeniu jedzenia odkładamy pałeczki na swoim talerzu kierując je równolegle do krawędzi stołu zaostrzonym końcem do lewej strony.


     


Jedzenie pałeczkami zmusza do wolniejszego spożywania pokarmu, a tym samym delektowania się i dokładnego przeżuwania każdego kęsa. Przy jedzeniu sushi nie należy się spieszyć. Kilka tysięcy lat dziedzictwa kulturowego pokazuje bezpośredni wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Japończycy to najbardziej długowieczny naród na świecie. Jiro Ono to 93-letni mistrz sushi, właściciel restauracji Sukiyabashi Jiro w dzielnicy Ginza, Chūō w Tokyo, która od kilkunastu lat utrzymuje 3 gwiazdki Michelin! Mistrz Jiro cieszy się doskonałym zdrowiem, nadal pracuje i doskonali swoją sztukę. Zmarła niedawno 117-letnia Japonka Chiyo Miyako, uznana za najstarszą kobietę świata, uwielbiała kaligrafię i sushi. Weźmy przykład z Azjatów i zwolnijmy na czas posiłku.


Smacznego smiley
 

Zespół Sushi Bar Plac Unii 1